Fondurile europene destinate dezvoltarii rurale vor putea fi accesate de beneficiari în baza Programului National de Dezvoltarii Rurale, aflat în responsabilitatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Programul cuprinde fonduri importante destinate realizarii de investitii în ferme, unitati de procesare si prelucrare produse agroalimentare, investitii în activitati non agricole, turism si înfiintarea de microîntreprinderi.

Accesarea banilor se va realiza prin încheierea de contracte de finantare între Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta SAPARD) si agenti economici în calitate de beneficiari, în functie de tipul investitiei solicitate.

Pentru utilizarea fondurilor, beneficiarii trebuie sa asigure o parte din banii necesari realizarii investitiei, adica cofinantare privata, din surse proprii sau în situatia în care nu dispun de acestea se pot adresa unei banci pentru obtinerea unui credit bancar.

Experienta programului SAPARD a aratat ca utilizarea efectiva a fondurilor europene se poate realiza si prin implicarea sistemului bancar. Astfel, pentru fondurile destinate dezvoltarii rurale, bancile, în prezent, dezvolta si ofera produse si servicii dedicate cofinantarii proiectelor, prefinantarii de granturi, finantarii cheltuielilor neeligibile a proiectului, garantii bancare.

P&J Consulting va ofera consultanta in ceea ce presupune contractarea sumei de bani de care aveti nevoie pentru a va sustine afacerea. Daca dumneavoastra aveti o parte din bani dar nu aveti toata suma, noi va vom intocmi dosarul de credit pentru una din institutiile bancare cu care colaboram. Aceasta suma de bani pe care o veti contracta de la o banca va va permite sustinerea afacerii pana la minim 20% din investitia totala , urmand ca dupa ce ati trecut de acest prag sa puteti face prima cerere de decont.

www.europeanprojects.ro